maanantai 27. kesäkuuta 2016

KOTITEKOINEN LEIPÄ; RAPEA PÄÄLTÄ, PEHMEÄ SISÄLTÄ

Tätä on meillä tehty usein, hyvin usein.
Kun joskus vuosia sitten kokeilin itse tehdä sämpylöitä ensimmäisen kerran, tuli niistä ihan kivikovia päältä ja raakoja sisältä. Seinään heittäessä olisi varmasti saanut reiän aikaiseksi.
 
En luovuttanut, vaan etsin tietoa ja useamman kokeilun jälkeen päädyin tähän reseptiin. Leivistä tulee kauniin näköisiä, ihanan rapeakuorisia ja pehmeitä sisältä.


AINEKSET
 
7 dl kädenlämpöistä vettä
30 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1,5 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurajauhoja
vehnäjauhoja
noin 50 g sulaa voita
 
Paistetaan 230 asteessa, noin 30 minuutin verran.
 
TAIKINAN TEKO

1. Mittaa vesi. Tuorehiiva vaatii suht. kädenlämpöistä vettä. Liian lämmin tappaa hiivan, liian kylmä ei herätä hiivaa. Itselläni on aina kylmät kädet, joten tunnustelen hanasta tulevaa vettä kyynärvarren sisäpuolella. Veden pitäisi olla kutakuinkin 37 asteista.
2. Sulata voi jo tässä vaiheessa, että ehtii jäähtyä ennen taikinaan lisäämistä.
3. Murustele hiiva veden joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Lisää noin teelusikallinen sokeria herättämään hiivaa vähän jo tässä vaiheessa. Sanotaan, että hiiva ei saisi olla suoraan kosketuksessa suolaan tai sokeriin, mutta tämän taktiikan olen todennut parhaaksi.
4. Sekoita suola, ruisjauhot ja kaurajauhot erillisessä kipossa. Lisää jauhoseos vesi-hiiva-sokeri-seokseen. Meillä ei ollut kaurajauhoja, joten jauhoin kaurahiutaleista jauhoa pienellä tehosekoittimella. Ruis- ja kaurajauhojen tilalla käyttää vaikka mitä muuta, kunhan määrät pysyvät suht. samoina.
5. Ala lisäämään vehnäjauhoja. En uskaltanut laittaa vehnäjauhoille mitään määrää, itsellä taisi mennä sen 11-12 dl, mutta sekin taisi olla pikkasen liikaa. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoilta. Muista sekoittaa, vaivata ja käyttää voimaa ihan kunnolla - ellei sitten omista sellaista hienoa yleiskonetta :)
6. Lisää sula voi taikinan joukkoon taas väkivalloin.
7. Anna taikinan kohota 30-45 minuuttia ja keitä vaikka kahvit. Jotkut laittaa kohoamaan uuniin, mikroon, jne. Jokaisella oma tapansa, jonka on totenut parhaaksi. Itse lasken altaaseen lämmintä vettä vähän, lasken taikinakulhon altaaseen ja peitän liinalla. Ei käy vetoa ja on lämmin paikka (ei liian kuuma, eikä kylmä).

 
TAIKINAN TYÖSTÖ

8. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, laita uuni lämpeämään, ota pelti esille ja asettele leivinpaperi.
9. Älä enää lisää taikinaan mitään. Älä enää vaivaa sitä. Nostele taikinasta vaikka soppakauhalla, isolla lusikalla, ruokalusikalla, tms. sopivan kokoisia köntsiä leivinpaperin päälle. Tee köntsistä kuitenkin samankokoisia, jotta kypsyvät yhtä aikaa. Leivät turpoavat uunissa vielä aika paljon, joten jätä kasvuvaraa taikinaköntsien väliin. Tee leivän päälle ristiviilto terävällä veitsellä ja ripottele vehnäjauhoja.
10. Paista uunissa puolisen tuntia, kunnes leivät ovat kauniin kullanvärisiä. Jos haluat, voit testata leivän kypsyyttä koputtamalla leivän pohjaan; kypsä leipä kopisee.
11. Ota leivät uunista, älä missään tapauksessa peitä millään. Näin leivän pinta säilyttää rapeutensa.
 
 

Syö ja nauti itsetehdyistä helpoista sämpylöistä.
 

2 kommenttia:

  1. Hei, Ihana blogi, laitoin heti linkin lempiblogilistalleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!! Olipas hauska yllätys saada sut vierailulle.
      Harmittaa aivan vietävästi, että en pääse lauantaina tulemaan - ja että en edes ole huomannut kommenttiasi :(

      Poista

Hei! Jätäthän kommenttia :)